Дафне Галиция, ти беше права!

Разкриването на убийството на Дафне Галиция в Малта показва колко далеч са готови да стигнат корумпираните политици и корумпиращите ги бизнесмени в битката си срещу независимите журналисти

Дафне Гаруана Галиция беше един от най-важните, видими и безстрашни журналисти в Малта и цяла Европа. Преди да бъде взривена в малкото си „Пежо” 108 през 2017 г. Дафне Галиция пишеше в блога Running Commentary, в  който редовно публикуваше разобличителни материали, свързани с корупция и други престъпни неправомерни действия по високите етажи на властта в Малта. Разлседванията на Дафне Галиция станаха особено популярни в годината преди смъртта й, защото бяха свързани с премиера на страната Джоузеф Мускат и двама от неговите сътрудници, офшорни компании, продажбата на малтийски паспорти и тайни авоари на политици.

Последното разследване на Дафне Галиция

разкри, че съпругата на малтийския министър-председател е получила солидна сума от президента на Азербайджан. Откритието беше потвърдено и от „Панамските досиета”. Те доказват, че един от малтийските министри и началника на кабинета на премиера са установили през 2013 г. офшорни компании в Панама, след което са търсили банкови сметки по цял свят, в които да депозират, според досиетата над 1 млн. долара. Същевременно годишните им заплати възлизат на около 40 000 евро. 

Реклама

„Всеки ден то 2008 г- насам Дафне пишеше в блога си. Щом спираше да пише за ден – два заради пътуване, веднага започвахме да питаме приятелите й – добре ли е, Дафне, чували ли сте я, защото се притеснявахме”, казва близкият й приятел и колега Мануел Делиа.

Друг нейн приятел, адвокатът Андрю Кардона разказва, че по характер тя е била скромна, дори срамежлива, но придържаща се към непоклатими стандарти за журналистическа неприкосновеност. Това е и причината Дафне Галиция да създаде свой собствен блог, след дългогодишна кариера в най-големите малтийски вестници.

„В същото време понякога и се налагаше да пише и редактира статии за лайфстайл списания, като например „пухкави характеристики на храни и напитки, за да се издържа. Защото само с блога не можеше да си плати сметките”, разказва Кардона.  

Четено в момента:  Денят на посвещението

Докато не започват големите разкрития, които превръщат блога на Дафне Галиция в най-посещавания сайт в Малта, който надхвърля тиража на цялата преса в малката държава.

Най-добрият начин да оцените стойността на работата на Дафне Галиция е сравнението с „Уикилийкс”. Но „Уикилийкс” само от един човек. Според „Politico”  нейните материали са в основата на свалянето от поста на малтийския еврокомисар Джон Дали, след разкрития, че е лобирал в полза на тютюневия бранш.  За опозиционните депутати тя е политическа сила, която сама доведе правителството до ръба на краха.

Убиецът

Надали щяхме да научим кой е той ако съдбата не се беше намесила. Материал на Барбара Везел  от „Дойче Веле” дава яснота за пътя, по който разследващите стигат до истината.

В края на ноември полицейско куче открива 200 000 евро в багажа на таксиметровия шофьор Мелвин Теума. Той веднага е задържан по подозрение за пране на пари. Теума изненадващо казва, че знае всичко за извършеното преди две години убийство и предлага сделка: за да бъде помилван, той призна съучастието си в престъплението и заяви, че е наел убийците. Теума посочи Йорген Фенек като поръчител на деянието.

video

Фенек е един от най-богатите олигарси в Малта. В разследванията на Дафне Галиция, Фенек бе посочен като собственик на тайна офшорна компания на име 17 Блек, създадена с цел да прави парични преводи по сметките на двама високопоставени малтийски служители срещу неуточнени услуги.
Осем месеца преди смъртта си Дафне Каруана Галиция написа, че 17 Блек, спомената в така наречените Панамски досиета, е свързана с малтийски политици.

 Показанията на таксиметровия шофьор бързо стигат до него по неведоми пътища и той се готви да избяга от Малта с яхтата си. Задържан е на 20 ноември в морето малко преди да напусне малтийските териториални води.  

Четено в момента:  Георги Велинов и "Денят с ягодите"

„Ще повлека всички ви”,

вероятно си е казал Фенек, след като белезниците щракват на ръцете му. Адвокатите му започват да използват процесуални хватки и открити заплахи към управляващите в страната.  Фенек не постъпва по-различно от таксиметровия шофьор Теума – обещава да разкрие широкомащабна корупция в правителството, ако бъде помилван от президента. Само че такова предложение може да направи само премиерът(същият, чиято съпруга е приемала пари в офшнорни сметки).

От показанията на един от тримата задържани наеми убийци става ясно, че първоначално килърите са се опитвали да застрелят журналистката през прозореца на кабинета ѝ. Понеже не успели, сменили оръжието с бомба, доставена от сицилианската мафия. Бандата е получила 150 000 евро за мократа поръчка, което напълно съвпада с показанията на таксиметровия шофьор, който е трябвало да им предаде парите.

Реклама

Това вече може да се случи навсякъде,

Пише в позиция редакционният съвет на „Ню Йорк Таймс”. Малта не е лошо развита или бедна диктатура, а пълноправен член на Европейския съюз, който се радва на период на стабилен икономически растеж. Ако репортерите могат да бъдат убивани там безнаказано, те могат да бъдат убивани навсякъде.

„Надяваме се, че разследването на смъртта на г-жа Каруана Галиция ще направи ситуацията на Малта и извън нея малко по-малко отчайваща. Защото на демонстрация пред кабинета на премиера във Валета един от плакатите гласеше: „Дафне, ти беше права!“.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!