Българската мрежа

История за това как мечтите се свързват с кабел и сателит, за да дойде интернет в България

Всяка история за стартиращ бизнес може да започне скучно. Ако не започва на покрив и с лудостта да направиш това, което до преди месеци в постсоциалистическа България, би изглаждало немислимо.

„Не беше малка революция. Голяма беше и ние го осъзнавахме напълно.”, казва Невен Дилков, докато се приготвя да се спусне с каяк по река Струма. Той е основател и управител на най-стария и независим телекомуникационен оператор в България  – NETERRA. Учи в България, Китай и САЩ.

За да даде заявка, че обича да спуска срещу течението, се отказва от обещаваща и сигурна работа като IT специалист в Чикаго и се връща в България. Годината е 1996 – та и идеите му на родна земя звучат шокиращо. Това не го спира да пусне една от първите спътникови станции от София до Вашингтон.

Интернет идва в България

На покрива на една офис, сграда до стадион „Славия”, беше мястото, където сложихме спътниковата станция. С нея се вързахме към Вашингтон.”, разказва Невен Дилков като с ирония отбелязва: „И пренасяхме главоломната скорост от 64 килобита, с която задоволявахме около 80 процента от интернет пазара в България. И ние всъщност бяхме първата частна компания, която отвори вратите и масово можеше да се свържеш към интернет”.

И така смелото начало свързва компанията и до днес с успешни партньорства по целия свят и с решения, повечето от които са категорични иновации.

Четено в момента:  "Къде да открия Мария?"/eп.1/

Ние сме компанията, която измисли т.нар White Label DTH. Това е концепцията да се подготви цяла една земна станция за приемане и обработване на видео сигнали и тяхното излъчване на спътник и да се предлага като услуга на оператори, които искат да си добавят спътникова телевизия към своето портфолио от услуги. Това преди ние да се появим с тази услуга ние на пазара, не беше познат този бизнес модел изобщо.

След като ние го въведохме, големи компании, световните компании, които работят в телеком индустрията, започнаха да го прилагат като основна своя услуга”.

Създателят на NETERRA не се притеснява да издаде кодът на успеха им. А това е способността да виждат детайлите.

Заради подобни решения географията на компанията се разширява непрекъснато. NETERRA вече присъства в Латинска Америка, Африка, Европа, а скоро ще работи върху своите партньорства в САЩ.

video

The Brave Stories разказва исторята на „Българската мрежа”, вдъхновена от Neterra. Един документален филм за бизнес, в който умната мисъл изпреварва собственото си време.


Какво е BraveBrand? 

video

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Написано от Вяра Деянова
Вяра Деянова е журналист от 17 години. Работила е в Дарик радио, Българска национална телевизия, PRO.BG и bTV. Работата ѝ преминава през отразяване на международни и вътрешнополитически теми, както и интервюта и разказване на истории на български и световно известни личности. The Brave Stories и Вяра Деянова бяха отличени с първа награда в категория "Истински истории" в престижния конкурс на dir.bg - "WebReport 2020".