Тома и Нели, които избраха да останат

Как двама експерти в сферата на недвижимите имоти развиват успешен бизнес у нас

За съдружниците в Galardo Real Estate Тома Станишев и Нели Николова да донесеш опита отвън и да работиш тук е нещо съвсем естествено. Във Франция научили, че за да успееш трябва да си оптимист и да работиш много.

Оказало се, че това работи и тук.

Той е роден във Франция. Майка му е французойка, баща му българин.  През 2006 г. Тома Станишев избира пътя на брокер в голяма агенция за недвижими имоти във Франция. Година по-късно пристига в България, за да проучи пазара за свой клиент – италиански инвеститор.

Първото му решение било – „няма перспектива”. На второ четене открил, че в София има възможност да отдава под наем жилища за дипломати и чужденци. И така се върнал в България и започнал като представител на фирма. Бил и франчайз на световния лидер Century 21, за да управлява днес собствената – Galardo Real Estate.

Тя е завършила университета по право в Тулуза. Живяла във Франиця 15 години и според баналната логика трябвало да избере кариера там. Но днес Нели Николова е в България. Развива собствен бизнес и е майка на три деца.

„Видях много повече възможности за развитие в България. Тук можеш да започнеш свой бизнес много по-лесно. Във Франция има много ограничения, изисквания – всичко е свързано с много средства и е трудно да започнеш свой бизнес от нула, особено когато си млад.” , разказва Нели.

И честно споделя, че френският модел за развитие не и показал хоризонт:  „Работих във Франция няколко години в различни фирми и видях, че е много трудно да напреднеш. Има ясно изградени правила и стъпки. Почти невъзможно е да прескочиш две стъпала наведнъж. Всичко е почти предопределено и това изобщо не съвпадаше с моето виждане за кариерно развитие.”

И тя създала фирма за недвижили имоти. С години се познавали като колеги конкуренти, но заради наученото на Запад, в края на миналата година видели възможности в това да станат съдружници.

„И двете агенции работят от много години с френски инвеститори. С обединяването си, ние ще предложим на нашите клиенти още по-голям избор от инвестиционни проекти. Заедно сме по-силни и ще можем да насочим целия си опит към развитието на чуждестранните инвеститори у нас.”, убедена е Нели.

Четено в момента:  "Смелите на живо" 2020: Да вдишаш вдъхновение

Златото правило на GALARDO: Екип и адреналин

Сега и Нели работи в ритъма на Тома. „Знаете ли, адреналина не отблъсква служителите. Привлича ги. Високото темпо на работа го няма при много от другите агенции. С екипа ми работим наистина много.”, казва Тома Станишев, защото е убеден в бизнеса място за скромност няма, както и за работно време.  

„Току-що при нас започна работа българка, родена във Франция. Живяла е в Париж и още на първата ни среща ми разказа, че в агенцията, където работила, в шест часа служителите си тръгват”. Във Франция работим докато има работа. И през уикенда”, продължава Тома и признава, че това го прави съмишленик с Нели, която е усвоила това темпо. Дори и с три деца.

„Не винаги е лесно. Най-важното е, че имам пълната подкрепа и разбиране от моето семейство. През седмицата сме много организирани, защото с 3 деца, ако нямаш добра организация, няма шанс да се справиш”. И стигаме до неизбежния въпрос как оцелява една жена, в бизнес света.

Отговорът, обаче е делови и без емоция: „Не съм усетила лошо отношение, защото съм жена. В този бизнес, партньорите ни са прагматични и за тях е важно, че общуват  с професионалисти, на които могат да имат доверие и няма значение дали си мъж или жена”.

Срещатата ни е в луксозния им офис в центъра на София, точно срещу Военния Клуб. През прозореца се вижда градинката „Кристал”. Елегантни дами се разхождат с папки и клиенти по коридорите, а Нели си спомня за нейното начало:

„Посрещнах клиентите си на летището във Варна, нямах офис, колеги… нищо. Бях сама. Направихме няколко огледа, клиентите се влюбиха в България, изградихме доверие помежду си и преди да си тръгнат от България взеха решение да си купят апартамент. Подписахме договора за резервация в колата ми, на път за летището. Сега сме много добри семейни приятели и всеки път когато се видим си припомняме тази случка и се смеем, че за пръв и последен път са си купили имот в кола”.

Познай кой ще ти дойде на гости?

Отговорът е: „Тома”. Правило, което си донесъл от Франция за клиенти, които не знаят какво точно искат.

„Заради това, което правя брокерите тук ми казват, че съм луд. Във Франция научих да казвам: ”Добре, искам първо да ме поканиш на кафе у вас.”. Французите нямаме  проблем с това. Тук ме питат „Как така?”. „Ами така! Искам да се запозная с теб и да ме поканиш на кафе у вас. Утре следобед, става ли?”.

Четено в момента:  "Къде да открия Мария?"/eп.1/

Това първоначално шокира клиентите, но когато вляза в дома им, те ми разказват неща, които тук не могат. По-спокойни са, а аз мога да преценя какъв е вкусът им и какво не им харесва в настоящия апартамент. И вместо на първи оглед, отиваме на гости. Но това работи, защото няма по-важно от химията между клиент и брокер”.

И дава друг пример, че в агенцията му не можеш да попаднеш на брокер, който просто отключва апартамент или къща на клиенти и ги пуска да разглеждат. „За нас брокерите са партньори. Не служители. И това се усеща в контакта им с клиентите. Със сигурност знам, че най-добрият търговец е този, който иска да ти стане приятел, да ти е симпатичен”.

И двамата съдружници са убедени, че хората с които работят с наясно, че в бизнеса с недвижими имоти колкото повече работиш, толкова по-голяма комисиона взимаш. Мотивират ги и с обучения.

За Нели България е отлична възможност за инвестиция на френските клиенти, но при условие че предоставят качествени продукти и услуги. „Фактът, че сме част от ЕС е огромен плюс за нашите двустранни бизнес отношения и дава сигурност и спокойствие на нашите инвеститори. Ние изграждаме от години устойчиви бизнес партньорства и виждаме всяка година все по-голям интерес към България”.

А Тома обобщава партньорството им така: „И двамата сме позитивни и не обръщаме внимание, когато ни кажат, че тук честен бизнес не може да се развива”.

И очевидно са прави, защото GALARDO REAL ESTATES изпраща 2019 година с повече от 250 реализирани сделки.


The Brave Brand е рубрика, в която ви запознаваме с успешни бизнес истории, които вдъхновяват. 

video

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!