Артър Хуанг: Когато парите се намират в кошчето ви за боклук

Забравете за BitCoin. Най-горещата потенциална нова валута се намира сред собствените ни отпадъци

Това е смела история за една мечта, която има за цел да промени човечеството. Всъщност, всяка идея, която стартира с подобен мотив, се превръща в успешен бизнес. Артър Хуанг е строителен инженер, архитект и пионер, за когото рециклирането на отпадъците не е достатъчно. Той е роден в Тайван през 1978 г., а когато е на 11 се мести в САЩ заедно със семейството си.

Има бакалавърска степен  от университетът „Корнел“, въоръжен със структурни инженерни знания и практически умения за изпълненията им. Продължава  професионалното си образованието в Харвардския университет и завършва магистратура по архитектура и развитие на зелен бизнес. На 26-годишна възраст Хуанг вече е преподавател в университета в Тунхай, Тайван, където изнася лекции в продължение на две години.

По време на преподавателската си дейност, той се убеждава, че човечеството генерира все по-голямо количество отпадъци, а екологичните проблеми и свръхпотреблението имат пагубни последствия за хората. За Хуанг е дошло време да поведе революция и през 2005 г. създава MINIWIZ, компания, посветена на иновациите в употреба на потребителски и промишлени отпадъци.

Реклама

„Всичко започна през 2004 г., когато все още преподавах. Тогава хората ме подценяваха, защото бях онзи млад професор, който няма действително никакъв опит, нито пък стаж. И така, аз и моят съдружник проектирахме първото преносимо зарядно за енергия с вятър и слънчева енергия, направено от рециклирана хартия.“

През 80-те и 90-те години родината му наричана още „Островът на боклука“ имаше един от най-сериозните проблеми с градските отпадъци в световен мащаб. В следващите две десетилетия тайванското правителство инвестира в заводи за преработка и рециклиране на боклук. Днес резултатът е повече от видим, процентът на рециклиране на отпадъците е един от  най-високите в света, близо 55 % .За сравнение, нивото на рециклиране на отпадъците в ЕС – 46%. До 2030 г. се очаква Тайван изцяло да забрани всички пластмасови продукти за еднократна употреба.

Под ръководството на Артур Хуанг, MINIWIZ излиза отвъд границите на всички очаквания, печелейки наградата Earth Earth за 2010 г. на Financial Times и наградата на Азия за иновации на Wall Street Journal през 2011 г. През 2015 г. Компанията получава титлата технологични пионери от „Световния икономически форум“ заради положителното си въздействие върху промяната на световния модел на потребление.

video

„Когато изучавах археология и история в Рим, видях с очите си, че най-красивите сгради, класическите, са направени от отпадъци. И моят въпрос беше, защо да не можем да го направим днес? Разбира се, как да се  направи това със съвременния боклук, това е проблемът. И така, започнах да превръщам последствията от замърсяването в някакво решение в името на нашето бъдеще.“

Четено в момента:  Трагичната смърт на Чарлс Ролс от „Ролс-Ройс“

Провалът е неизменна част от историята на всяка току-що прохождаща компания. MINIWIZ на няколко пъти е започвала от нулата, но въпреки това Артур Хунаг не спира да изумява всички около себе си.

Повече от 15 години базираната в Тайван фирма MINIWIZ гради бизнеса си от събирането на стари и използвани материали и превръщането им в нещо ново – като емблематични правителствени сгради, престижни интериорни магазини, рециклиране в индустриални мащаби,инсталации и висококачествени очила, дрехи, обувки и мебели – всичко това под ръководството на Артур Хуанг.

„Ние вярваме , че всичко може да бъде направено от боклук. Вашето кошче предлага голямо изобилие и е  изключително ценен източник на първокласни пластмаси, метали и влакна, всички идеални, за да се използват отново и отново“

Оттогава неговата компания е превърнала замърсяването, причинено от човека, в ресурс. Тъй като хората харесват нови неща, MINIWIZ се фокусира върху създаването и пускането на пазара на привлекателни продукти, които хората искат да купят.

Докато инженерите на компанията преработват продукти като кейсове на смартфони, направени от оризова обвивка, калъфи за бутилки от вино, направени от рециклирани обвивки на дънни платки и слънчеви очила, направени от рециклирани компактдискове, основният фокус на компанията е използването на отпадъчна пластмаса за подобряване на въглеродния отпечатък при отоплението на сградите – тъй като те са отговорни за 40 % от глобалните емисии на парниковите газове.

Въпреки че мнозина все още се убеждават, че отпадъчната пластмаса е устойчиво решение, световни марки като Nike, Philip Morris, Coca-Cola и веригата хотели Starwood вече са сред техните клиенти.

„Успяхме да докажем отново и отново, че материалите от боклука могат да превъзхождат онези, новите, от магазина. Напоследък получавам много имейли и те гласят: „О, искаме да бъдем като теб. Бихте ли ми дал някаква насока, информация?“.  Когато получавам такъв тип съобщения, се ядосвам наистина!  Аз им пиша: „Имате Google, всеки има телефон, просто въведете точните думи. Аз не мога да ви дам решение, трябва да измислите своето собствено“

Най-дръзкото предизвикателство на Хуанг е да направи така боклукът да лети, а именно, създаването на експериментален самолет EcoFighter.  Използвайки съвременни нанотехнологии и машиностроене, този „безумен проект“ включва изграждането на крилата на самолета от отпадъци.

Четено в момента:  „Къде да открия Мария?” в новия ви дом

Впечатлен от инженерната мисъл и острият ум на Хуанг, холивудската звезда Джеки Чан се свърза с него и го кани да участва в негов филм. Китаецът, който освен актьор, сценарист и специалист по бойни изкуства е и режисьор. От няколко години той работи съвместно с National Geographic по документалната поредица „Зелените герои на Джеки Чан“ – която показва историите на иноваторите в технологичния свят,които имат за цел да вдъхновят човечеството. Именно Артур Хуанг е зеленият герой в първия епизод.

С течение на годините Чан става все по-загрижен за огромното количество отпадъци – често десетки хиляди пластмасови бутилки с вода – се генерират по филмовите му комплекти и търси, по собствените му думи, „изкупление“, а запознанството му  Хуанг идва в идеалния момент.

Преди да започнат снимките на филма на MINIWIZ е възложена задачата да снабди снимачната площадка на Чан с предмети, направени от рециклирани материали: столове, изработени от рециклирани бутилки, стени от рециклирани компактдискове и плочки, направени от рециклирана пластмаса и др.

video

Чан просто търсил  решение да превърне отпадъците в полезни материали в най-отдалечените райони на света (където са заснети много от филмите му). Този стремеж съвпадна с визията на Хуанг за кръговата икономика: децентрализирана система за рециклиране, която дава източници на местно ниво и произвежда продукти, които могат да бъдат използвани в близост.

Идеята довежда до разработването на TRASHPRESSO – първият в света мобилен завод за рециклиране, който трансформира изхвърлените пластмасови бутилки в архитектурни плочки чрез слънчева енергия.

Джеки Чан казва, че иска да използва славата си, за да разпространи посланието, че всеки може да бъде „зелен герой“, ако просто действа.

Реклама

„ Не правете добро само когато ви казват другите; просто направете нещо, дори ако това означава да вземете боклук на улицата, който някой друг е хвърлил “ (Джеки Чан)

„Въпрос на време е всички да пътуваме по празниците в самолети, направени от отпадъци” (Артур Хуанг)

Използвани са материали от cnbc.com; Nationalgeographic.com; Miniwiz.com; sustainablebrands.com; Striscia.it

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Написано от Марина Сакалиева
Марина Сакалиева е журналист. В България е работила в новини, публицистични и реалити предавания. От 2017 живее в Италия, а после в Швеция, където работи като учител.