„Смелите на живо“ 2020: Да вдишаш вдъхновение

Това са смелите истории, които над 1 милион души вече гледаха в социалните мрежи. В края на последната седмица на юли, техните герои се качиха на сцената на 2020 Event Spacе

Всеки от тях влезе в класическия формат на Орen Interview, чиято цел е да съхрани добрия вкус на най-високия и труден за постигане елемент от журналистиката – „интервюто”, в непосредствена за публиката атмосфера.

Преди 33 години двама български журналисти – Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“ и Любен Антонов от БНР заминават за Украйна, за да отразят посещението на български хор. Но сменят курса, разбирайки, че се намират в непосредствена близост до най-голямата ядрена авария за всички времена.

Днес Любен Антонов вече не е сред нас, но разказът на колегата му Йото Пацов е разтърсващо свидетелство от първо лице за невидимия ужас и безсилието пред партийния апарат. С „Йото, който видя Чернобил“ разговаря Георги Милков.

Втората история, която беше представена пред публиката е „Излез от тялото си“. Продукцията на The Brave Stories трогна десетки хиляди и беше разпространена и по социалните канали на UNICEF България.

В нея се разказва за екип от български учени и тяхната борба да подарят възможност на деца със сериозни увреждания да комуникират със света.

С проф. Морис Гринберг, който дава глас на десетки деца, заключени в телата си, разговаря Веселина Петракиева.

Последва историята на „Смелата Евгения“. На 40 години Евгения отива да помогне за известно време на умиращата си леля и там намира писма, писани от баба ѝ до майка ѝ, от които разбира, че тя не само, че е осиновена, но е родена в затвора, защото биологичната ѝ майка забременява на 18 или 19-годишна възраст по време на комунистическия режим.

Родителите на момчето, от което забременява, решават, че това ще попречи на бъдещето на сина им и я изпращат в Сливенския затвор.

„Имам една молба към вас. Моля ви, радвайте се на живота“, призова Евгения след като отговори на всички въпроси на Наталия Симеонова.

Четвъртата история за вечерта ни потопи в света на хищниците. Тук правилата ги определя една жена, със суров вид и нежно сърце, и животни от редки хищни породи. Мария Тереза има пуерторикански корени, но никога не е била в Пуерто Рико. Нейният дом в последните 15 години е Софийският зоопарк, а животните са нейното семейство.

След като преди няколко месеца филмът „Говорещата с животни“ на Стела Стойкова и Дамян Стефанов беше представен на платформата на The Brave Stories, Мария излезе на сцената заедно с Мария Силвестър.

В синхрон с мерките и всички здравни изисквания, залата и откритите площи бяха подредени така, че да гарантират максимално безопасността на публиката и участниците.

Очаквайте фото-есе, а видео версията на „Смелите на живо“, което беше подкрепено от Philip Morris Bulgaria, ще бъде достъпна за гледане чрез социалните платформи на The Brave Stories през есента.

Снимки: Татяна Чохаджиева

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!