Златното момиче на Уеб дизайна

BraveBrand представя Златина Петрова и смелостта да създаваш отвъд познатото

Запознайте се с един от най-добрите български уеб дизайнери. Работата на Златина Петрова е на световно ниво – тя е носител на най-високото отличие за уеб дизайн от най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition.  И ние сме горди, че нейният екип стои зад подобряването на потребителското изживяване и тъмния дизайн на The Brave Stories. И продължаваме заедно.

Като творчески човек, Златина разказва за себе си от първо лице.  Защото е момиче с характер. 

Моята кратка история е отражение на времето, в което съм се изградила като човек – времето на прехода и зараждането на новите технологии и възможностите, които те разкриват. Докато бях в гимназията, хората говореха, че професионалната реализация на българите не отговаря на висшето им образование или че хората не следват това, което истински желаят да работят.   

За щастие моята история претърпя положителен обрат. И така..

Проявявам афинитет към изкуството от дете. Завърших езикова гимназия, което предопредели изборът ми да се откажа да кандидатствам за специалност „Дизайн” в университета (кандидатстваше се с рисуване), а вместо това да запиша атрактивната специалност „Бизнес администрация”. По време на следването си работих в банка и в корпорация. 

Кариера в дизайна

През 2010 г. заминах за Париж, за да изучавам Икономика и Социология. Там се запознавах с графични дизайнери, вдъхнових се, осъзнах, че икономиката не е моето поприще и реших да последвам детската си мечта. Върнах се в България, решена да се преквалифицирам и започвах да уча дизайн самостоятелно от интернет – четях, гледах видеа и се упражнявах да работя с графични програми.

Професионалният ми път започна на свободна практика, а като натрупах опит записах и магистратура по Уеб дизайн. През годините кандидатствах за работа в дизайн агенции, но получавах откази с аргументите, че нямам опит, че стилът ми е особен или че не търсят уеб дизайнери. Междувременно продължих да работя на свободна практика и не след дълго започнах да ръководя продуктовия дизайн в стартъп проекта RGB Notes – американски стартъп, придобит от Amazon Web Services през 2019 г.

Четено в момента:  Мисия: "Чиста Струма"

През 2017г. основателят на американската маркетинг агенция Fairhead Creative – Адам Феърхед, попадна на моето портфолио в професионална уеб платформа за дизайнери, хареса стилът ми и сподели, че дизайните, които правя не са само визуално красиви, като повечето, които е срещал, а са функционални и успяват да разкажат история на потребителите.

Скоро след това започнах работа в агенцията като дизайнер и след 18 месеца се издигах до творчески директор, ситуиран в България.

BuiltForImpact.net

През 2019 г. създадох дизайна на уеб сайта BuiltForImpact.net, който спечели най-високото отличие за уеб дизайн от най-големия в света конкурс за дизайн ADesign Award & Competition. Горда съм, че съм единственият европеец в своята категория, а BuiltForImpact.net победи над 2500 проекта от цял свят.

Трофеят е присъден за изключителния дизайн, технология, креативност и иновация на сайта. Получих и номинация за дизайнер на годината, а отличеният сайт беше показан на изложбата „Най-добрите дизайни на годината” в Комо, Италия и е представен в специално печатно издание за конкурса.

Сайтът представя уникален метод за уеб дизайн за социални предприемачи, разработен от екипа ни във Fairhead Creative, за да ги подкрепи да се откроят в онлайн пространството, да придобият популярност, да увеличат своето влияние сред аудиторията и да постигнат позитивна промяна в обществото.

Подходът се базира на анализ на добри практики за уеб дизайн, изследване върху промяната на поведението на потребителите онлайн, в следствие на употребата на социални мрежи. Анализирахме публикации, проведохме телефонни интервюта с дизайнери, мениджъри, маркетинг специалисти и потребители на дигитални услуги и продукти. Голяма подрекап ни оказаха и специалисти като Джей Абрахам, Франк Керн, Чет Холмс, Дан Лок и Гари Вайнерчук.

А конкурсът A’ Design Award & Competition е една от най-големите и най-разпространените в света награди за дизайн. Състезанието се организира от Международната дизайн академия и промотира добрите практики за дизайн в различни области.

Четено в момента:  Танцът на пчелите

Историята на рибата Бета

За дизайна на BuiltForImpact.net се вдъхнових от рибата Бета, защото е рядък хищен вид с ярки цветове, които я открояват, изключително устойчива е, а също така е и териториална. Направих аналогия със социалните предприемачи, които се отличават с това, че са готови да преминат през огън и лед заради своята мисия и работят усилено за социална кауза. И много от тях успяват.

По какво работя в момента

Като творчески директор на Fairhead Creative работя от България с мултикултурен екип от 5 държави и ръководя малък екип от дизайнери. През последната година отговарях за дизайна за 5 български и международни проекта за социално предприемачество, сред които: създаване на уебсайт, който цели чрез технологиите да даде равен достъп до информация, знание и права на глухата общност в България; шведска компания, предоставяща питейна вода в Африка, и проекти, свързани със социалната кауза на Fairhead Creative – борба с трафика на жени.

Освен работата ми като част от екипа на Fairhead Creative, работя и на свободна практика, като консултирам модни брандове и стартъпи по отношение на дизайна на електронните им магазини и дигиталните им продукти. Настоящите проекти са от сферите на финансовите технологии, блокчейн, сферата на недвижимите имоти в САЩ.

И разбира съм много щастлива, че мога да допринеса за подобряването на дизайна на Тhe Brave Stories

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!