Писмо до Вас: Бъдещите спасители на България

Това непрекъснато затъване в блатото на наглостта и насилието срещу мисълта и просветността ще погуби дефинитивно България. Не го позволявайте. Пиша Ви с много любов и  надежда. Любов, която е изпълвала със смисъл живота ми и надеждата, моята  пътеводна звезда.

Ранната ми младост премина по времето на тоталитаризма. Много малко от моите връстници, родени веднага след Втората световна война, смееха да се протипоставят фронтално на властта. Друга малка част с трудности напуснахме страната, с надеждата да осъществим мечтите си. Някои успяха, други не.

Но родната земя винаги ни е липсвала, защото  нишката на историята на живота ни беше прекъсната. При първа възможност много от нас повярваха в бързите промени, завърнахме се и предложихме своята експертиза в най-различни области, но явно България не беше готова за истински демократични промени, а още по- малки да приеме другото, различното мнение. Като че ли всичко се случи зад димна завеса и непрозначно, без никакъв план за устойчиво развитие във времето.

Ето защо Ви пиша днес. Сега Вие имате невероятия шанс да се обучавате в чужди държави или в Родината си, за да търсите извора  на знанието и ако решите да се завърнете. Моите прадеди всички бяха завършили висшето си образовани във Франция, Германия, Белгия, но  се завръщаха, за да помогат за интелектуалното и стопанско израстване на младата ни държава.

Реклама

Мечтая и Вие да направите същото. Не забравяйте, че където и да отидете корените ви винаги ще останат в България и “завръщането в бащината къща“ винаги ще остане дълбоко в съзнанието ви. България се нуждае от знаещи и свободно мислещи хора.

Четено в момента:  Ти идиот ли си, българино?

Не позволявайте да спрат стремежа Ви за летене. Вашето  образование и отдаденост  към България ще и помогне да излезе от тресавището, в което е затънала, в невежеството и примиренчеството. Благодарение на таланта и на вашата решимост за успех, Вие трябва да поемите ръководните постове в държавата. Ако не Ви ги дават, изтръгнете ги от лапите на тези самодоволни и посредствени хора. Това непрекъснато затъване в блатото на наглостта и насилието срещу мисълта и просветността ще погуби дефинитивно България.

Не го позволявайте.

Вие ще бъдете новите будители с вашият устрем,вашата младост и любовта към миналото, което е било и славно и с чисти идеали, благородение на нашите възрожденци. Бъдете на висотата на очакванията, не пропилявайте таланта си, не слугувайте само на парите. Не прекланяйте глава пред пълзящата диктатура на ограничените и непросветените, които не желаят да Ви допуснат до командните постове.

Извоювайте тези места, използвайки всичко, което сте натрупали като знания, вашата младост и вдъхновение ще бъдат гарант за успеха. Не оставяйте други да пропилеят живота ви.

България е свещена земя. От хиляди години тук се е трупал човешки геном на древни цивилизации. Мечтая да полетите  върху крилете на мечтите си и да смажете тези пълзящи, които ще се опитат да ви пречат на устрема ви за полет. Трябва смелост, а смелостта е именно силата на младостта.

Бунтувайте се срещу всичко, което погазва вашето и на вашите близки човешко  достойнство.

Не се примирявайте с посредствените и неуките, които винаги ще се стремят да прекършат волята ви и да ви подчинят на техния привитимизъм.

Четено в момента:  Забави темпото. Да живееш на по-бавни обороти е изкуство

Вярвям във вас, във вашата креативност и духовна сила, за да изведете България по пътя на успеха, който народът и заслужава.

Хвърлям бутилка в морето, както по времето на корабокрушенията и ви изпращам моя зов за помощ с надеждата, че вие ще сбъднете тези вековни мечти на българина за достоен живот, за да може да се изправи като Исполин над всички лазещи и подчинени на волята на „властелините“.

Знам, че Вие го можете,защото тази земя е раждала и ще ражда достойни и доблестни хора.

Срещу песимизма и безразличието ще завърва с думите“научете се да общувате“, което е базата на всяка цивилизация и голямо предизвикателство пред вас, но и също “ научете се да живеете заедно“ с поглед устремен в бъдещето.

„Само надеждата , че ще можете да участвате в преуспяването и величието на отечествето, ме прави щастлива и спокойна.“ / перефразирала съм една мисъл на родолюбеца Евлоги Георгиев./

Реклама

Надявам се , че ще простите на мен и на моето поколение ,че не изпълнихме нашия изконен дълг към Вас и към България.


В „Писма до бъдещето“ каним личности с изявена гражданска позиция, които изпращат послание към следващото поколение. 

Снимка на Мария Конакчиева/Личен архив

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Написано от Мария Конакчиева
Мария Конакчиева е лицето на Френския културен институт в София. Но това е само част от живота й, образец на аристократизъм и елегантност. Една от най-забележителните дами в София е била омъжена за първия посланик на Алжир у нас. След приключване на мисията му до 1971-ва година Мария живее в родината на съпруга си. Размирните събития в Алжир по време на революцията я принуждават да се завърне с двамата им сина в България. Оттогава Мария работи за българо-френските отношения. Животът на родената в Елена Мария е доказателство, че всеки има своите битки и избор - дали да мине през тях с финес или като жертва. Избрала първото, днес тази жена има да ви каже нещо много важно. Да живеете, щом сте живи.