Писма до бъдещето: Приложение с душа

Историята на екип български дигитални специалисти, които искат да направят живота на десетки хиляди глухи хора по-добър

“Тайната към преодоляването на посредствеността е да живееш живот с мисия.” 

Хал Елродт

Вълнувам се, защото историята, която ще споделя, има силата да промени живота ни. Може би за някои от вас това твърдение звучи пресилено, но е самата истина. Днес ще ви разкажа за това как технологиите имат силата да създадат нашето по-добро бъдеще.

Знам, че звучи абстрактно. Елате с мен в следващите редове и ще разберете защо.

Ние сме родени със способността да се развиваме. Много от нас възприемат тази възможност като нещо естествено, защото в 21 век имаме достъп до образование, можем да избираме какво да учим, къде да живеем и каква професия да практикуваме. Чуваме за нови неща, намираме подходящите ментори и осъществяваме мечтите си. Но не всички хора имат тази възможност.

Героите в моята история са хората от глухата общност. За тях светът е несправедлив. Достъпът до образование и професионално развитие е ограничен. Това ги принуждава да бъдат изолирани и да се чувстват непълноценни, вместо да следват мечтите си.

Ние невинаги разбираме предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени младите глухи хора. Те са лишени от възможността да открият себе си, талантите си, да разкрият пълния си потенциал, да се превърнат в специалисти в своята област, да започнат свой бизнес и да подпомогнат обществото.

И тук идва обратът в моя разказ. Какво ще стане, ако всеки глух човек има право да избере как да изживее живота си? Да се чувства пълноценен, част от обществото и вдъхновен. Да знае, че може да постигне всичко. 

Четено в момента:  Златното момиче на Уеб дизайна

Мечтата за хармония между глухите и чуващия свят обедини мен и моите колеги от Brandly Collective в създаването на дизайна на DeafUP – проект за мобилно приложение за глухи хора. Начинание, което потвърждава, че технологиите наистина могат да направят света по-добър.

Апликацията DeafUP ще даде възможност на глухите хора да работят с чуващи ментори във видео разговори с жестов преводач, да се обучават чрез видео уроци със субтитри и да общуват в чат. Глухите хора имат силна визуална памет и използват знаковия език за комуникация.

Затова видеото и цветните елементи са важни за тях. От своя страна “чуващите” предпочитат гласовата комуникация и могат да създават обучителни видеа. Ето защо приложението ще бъде важна стъпка в изграждането на мост между двете страни.

DeafUP ще даде възможност на младите глухи хора чрез иновативно професионално обучение да са равноправни членове на обществото. Приложението ще бъде поле за  сътрудничество между глухи и чуващи хора в работна среда, като основната цел ще бъде подобряването на комуникацията и социалните умения и на двете страни.

Нечуващите ще бъдат по-мотивирани и по-активни в света на слуха, а „глухият“ свят ще стане по-достъпен за чуващите хора, които ще придобият нови умения, свързани с визуалната култура. Съвместната работа ще подпомогне чуващите да се запознаят с жестомимичния език. Комуникационните бариери ще бъдат сведени до минимум.

Днес ние живеем във виртуален свят. Колкото повече се развиват технологиите, толкова повече обвързваме ежедневието си с тях. Някои критикуват младото поколение за това, че е технологично зависимо, но в действителност чрез технологиите ние напредваме. Социалният сектор се нуждае от разнообразни технологични средства, за да се развива. А отговорността за създаването им е наша.

Четено в момента:  Писмо до бъдещето: Раждането е Щастие!

Затова днес се вълнувам, защото знам, че тази история ще ви даде възможност да видите технологиите не в технически, а в човешки параметри. 


Екипът на Brandly Collective  получи награда за дизайн на мобилно приложение от най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition. Приложението DeafUP дава възможност на глухите хора да работят с чуващи ментори във видео разговори с жестов преводач, да се обучават чрез видео уроци със субтитри и да общуват в чат. 

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Написано от Златина Петрова
Златина Петрова е създател и CEO на дигиталната агенция Brandly Collective. Златина е носител на най-високото отличие за уеб дизайн от най-големия в света конкурс за дизайн A’ Design Award & Competition.