Земята на дивите пчели

И филмът на годината е… македонски. „Honeyland“ е невероятна история, чийто сюжет покори критиката по целия свят.

Една жена ходи бавно по ръба на стръмна скала, но тя не е алпинист. Тя познава добре дивите пчели и те познават нея. Хатидже не носи предпазна маска, нито облекло, а с всяка следваща стъпка облакът от пчели около главата й става все по-гъст. Тази сцена от „Honeyland“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, е гениално доказателство, че големите идеи се раждат от смели истории.

Филмът се превърна в истински хит на „Sundance“ тази година, а критиците в САЩ и Англия го описват като „зашеметяващо красив и могъщ“.

Хатидже, която се опитва да поправи света

Тя е необикновена жена, природен оптимист, живеещ в бедност – тя и нейната възрастна майка са последните жители на забравено от Бога село, без ток и течаща вода. Животът на Хатидже може би не е този, който би избрала, но тя го живее с удоволствие. Животните и малките деца й се доверяват инстинктивно.

Тя е последната в своя род „диви“ пчелари, които столетия добиват жив фермерски мед на малки партиди, които да се продават в най-близкия град, който се намира на четири часа пеша.

video

Мирното съществуване на Хатидже се сблъсква с пристигането на пътуващо семейство, с ревящите си двигатели, седем шумни деца и стадо говеда. Хатидже  ги посреща с отворено сърце, но не отнема много време преди да се развие конфликт. Но не само между съседите, а между природата и човечеството, хармонията и раздора, експлоатацията и устойчивостта.

Четено в момента:  Децата, които играеха футбол, за да оцелеят

Според ревюто на „The Guardian“ – „Honeyland наистина е чудотворен подвиг, сниман в продължение на три години, сякаш с невидима камера„. „Замислен като спонсориран от правителството информационен документален филм, „Honeyland“ се превърна в епос, алегория на околната среда в реалния живот“, пише „Ню Йорк Таймс“, който дори го поставя на първо място сред филмите на годината.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!