Нотите на Антъни

Слабо известен факт е, че първата страст на Антъни Хопкинс изобщо не е била актьорска игра, а музиката. „Влюбих се в музиката, когато бях на четири години. Родителите ми купиха пиано и започнах с уроците. По времето, когато бях на 10, изучавах Бетовен и Шопен. Свирех Бетовен отново и отново, докато баща ми ме помоли да спра. Веднъж той ме попита: „Какво свириш?“. Аз отговорих „Бетовен“ и баща ми каза: „Нищо чудно, че той е оглушал!“

Сър Антъни се изразява директно и има леко иронично чувство за хумор, наследено от баща му. След толкова години и толкова успехи във филмовата индустрия, той отдавна може сам да избира своите филмови проекти и да допринася творчески по какъвто начин пожелае, независимо дали като актьор, режисьор, сценарист или композитор на музиката. Например, във филма Slipstream (2007) той направи всичко това.

„Обичам да експериментирам с различни инструменти и изглежда, че имам свой собствен ритъм“, казва Хопкинс пред ClassicFM. Откъде извира музиката в него? Тя се ражда далеч от пианото, в главата му, далеч преди да седне пред клавишите.

„Просто чувам музиката в главата си и бавно тя започва да се развива, да се оформя. Повечето от музиката, която сега композирам, е вътре в мен от почти 45 години“, разказва Хопкинс.

Той е човек с огромни творчески пориви – както се вижда от насладата, с която той атакува пианото си като момче, но няма особен интерес да обсъжда причините за тази любов към мелодичността в живота. Това не е рядкост за композиторите.

video

Когато сте композитор, от вас често се изисква да обяснявате музиката си и често е необходим подвиг на волята, който изглежда тъй далечен за талантливия човек, че той често казва: „Всичко е там в музиката – просто слушайте!“. Поривът да се композира често е необясним.

Четено в момента:  Историята на Ориана Фалачи, истинската...

Но каква музика вдъхновява Хопкинс? Кои мелодии карат таланта му да достигне до точката на кипене?

„Наслаждавам се на класическата музика. Големите руски композитори като Чайковски и Рахманинов, както и британски и американски композитори.“

А слуша ли поп музика?

„Що се отнася до поп музиката, има толкова талант у младите в света на мейнстрийм музиката, че е трудно да кажа какво харесвам най-много. С удоволствие гледам American Idol и се радвам, когато видя 16-годишен изпълните, който тръгва по пътя на успеха”.

 

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!