Нотите на Антъни

Слабо известен факт е, че първата страст на Антъни Хопкинс изобщо не е била актьорска игра, а музиката. „Влюбих се в музиката, когато бях на четири години. Родителите ми купиха пиано и започнах с уроците. По времето, когато бях на 10, изучавах Бетовен и Шопен. Свирех Бетовен отново и отново, докато баща ми ме помоли да спра. Веднъж той ме попита: „Какво свириш?“. Аз отговорих „Бетовен“ и баща ми каза: „Нищо чудно, че той е оглушал!“

Сър Антъни се изразява директно и има леко иронично чувство за хумор, наследено от баща му. След толкова години и толкова успехи във филмовата индустрия, той отдавна може сам да избира своите филмови проекти и да допринася творчески по какъвто начин пожелае, независимо дали като актьор, режисьор, сценарист или композитор на музиката. Например, във филма Slipstream (2007) той направи всичко това.

„Обичам да експериментирам с различни инструменти и изглежда, че имам свой собствен ритъм“, казва Хопкинс пред ClassicFM. Откъде извира музиката в него? Тя се ражда далеч от пианото, в главата му, далеч преди да седне пред клавишите.

„Просто чувам музиката в главата си и бавно тя започва да се развива, да се оформя. Повечето от музиката, която сега композирам, е вътре в мен от почти 45 години“, разказва Хопкинс.

Той е човек с огромни творчески пориви – както се вижда от насладата, с която той атакува пианото си като момче, но няма особен интерес да обсъжда причините за тази любов към мелодичността в живота. Това не е рядкост за композиторите.

video

Когато сте композитор, от вас често се изисква да обяснявате музиката си и често е необходим подвиг на волята, който изглежда тъй далечен за талантливия човек, че той често казва: „Всичко е там в музиката – просто слушайте!“. Поривът да се композира често е необясним.

Четено в момента:  Стоян Михайловски и не/възможната свобода на българина

Но каква музика вдъхновява Хопкинс? Кои мелодии карат таланта му да достигне до точката на кипене?

„Наслаждавам се на класическата музика. Големите руски композитори като Чайковски и Рахманинов, както и британски и американски композитори.“

А слуша ли поп музика?

„Що се отнася до поп музиката, има толкова талант у младите в света на мейнстрийм музиката, че е трудно да кажа какво харесвам най-много. С удоволствие гледам American Idol и се радвам, когато видя 16-годишен изпълните, който тръгва по пътя на успеха”.

 

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!