Нашите медици: Заедно ще се справим

„Писмо до бъдещето“: Доц. д-р Александър Оскар разказва как освен да лекуват, стотици медици използват всеки свободен момент, за да помагат на колегите си.

На 05-ти ноември 1940 г. Управителният съвет на Български Лекарски Съюз в лицето на председателя, д-р Иван Койчев и секретаря, д-р Константин Куситасев, изпращат писмо до Председателя на XXV-тото обикновено народно събрание, Никола Логофетов срещу приемането на закона за “Защита на Нацията”.

Писмото започва с думите: “Българският лекарски съюз, макар и аполитична организация, не може да бъде индиферентна и безучастна към големите въпроси, които се слагат за решаване пред българската общественост”.

В писмото още се казва: “Българските евреи са били винаги лоялни граждани във всяко отношение и Българския Лекарски Съюз не може да остане безучастен към съдбата на своите членове – лекари от еврейски произход.

Лекарите-евреи като професионалисти са били винаги извънредно коректни членове на лекарската колегия, като са изпълнявали най-добросъвестно своите професионални и морални задължения”.

Писмото завършва с апел кък Председателя на народното събрание: “Апелираме към Вас и ви молим, г-н Председателю, да направите възможното да не бъдат приложени предвитените в законопроекта ограничения, което от Ваша страна ще бъде израз на голяма хуманностт и справедливост”.

Като български лекар мога само да се гордея, че съм част от организация като БЛС, която винаги ясно и категорично е отстоявала своите приноси и не е оставала безучастна към страданието на хората в обществото.

В средата на месец март УС на Българското Дружество по Офталмология взе решение да се обърне към своите членове – очни лекари и специазанти с призив за подкрепа на семействата на поставените под карантина медици в страната.

Четено в момента:  Ако има бъдеще, то несъмнено е във Вас

Така се роди идеята за инициативата “Заедно ще се справим”, в рамките на която предоставяме хранителни пакети на стойност от 100 лв всеки.

Към инициативата се присъединиха Българският Лекарски Съюз, както и Организацията на евреите в България “Шалом” чрез своите членове. В рамките на една седмица успяхме да съберем над 50 хиляди лева, като към настоящия момент сме помогнали на над 100 медици в София и страната.

Искам да благодаря на всики, които ни подкрепиха с дарения, както и на десетките доброволци, които се включиха в инициативата и ни помогат с транспортирането на храната до домовете на колегите.

Изпитанията, през които преминаваме показват, че дори и в условията на криза винаги се намират доблестни хора, които не остават безучастни към страданието на обществото. Това ме кара да бъда уверен, че заедно ще успеем да преборим тежката болест!

ЗАЕДНО ЩЕ СЕ СПРАВИМ!


Смелите винаги намират начин. Ето и доказателството – в  рамките на инициативата “ЗАЕДНО ЩЕ СЕ СПРАВИМ” на Българско Дружество по Офталмология и Български Лекарски Съюз, с подкрепата на Организацията на евреите в България “Шалом” се включиха десетки дарители и доброволци, обединени от желанието да помагат на поставените под карантина медицински работници в София и цялата страна.

На снимката: доц. д-р Даниела Илиева, преподавател по управление на бизнес процеси бизнес комуникации.

Даниела е един от доброволците, които доставят  хранителните пакети на поставените под карантина медици от Пета МБАЛ в София. Даниела Илиева помогна и в транспортирането на помощи за медиците в Пещера и Пазарджик.

Доставка на  хранителните пакети за семействата на поставените под карантина медицински работници в МБАЛ в Пазарджик.

Четено в момента:  Писма до бъдещето: Приложение с душа

Първите 60 пакета с продукти от първа необходимост потеглиха към МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Ловеч, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – гр. Габрово и поставените под карантина медици и техните близки от УМБАЛ „Александровска“.

„Ние, медицинските специалисти от Първа линия, неизвестни с имената и лицата си, познати Ви с „Белите дрехи и шлемовете на лицата“, Благодарим на други също непознати и неотбелязани никъде наши колеги от отделите на администрацията на УМБАЛ „Александровска“.

Колеги, които поддържат тила ни. Благодарим им за положените усилия, подкрепата, помощта и усърдието, ние – Белите екипи – да работим удобно, сигурно, широко и комфортно.И особено им Благодарим за бързото разширение на „Спешното отделение“ с „Белия фургон“, който за броени часове ни бе доставен, оборудван и окомплектован с всичко необходимо да започнем работа.

Благодарим Ви колеги, бъдете с нас в борбата с инфекцията, а вие приятели останете си вкъщи, за да не се видим в спешното!“

Снимките и текста под тях са от Facebook страницата на  УМБАЛ „Александровска“.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!