Български учен предлага иновативен метод за общуване с интубирани пациенти с COVID-19

Доцент Морис Гринберг е съучредител на Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии” заедно с д-р Евгения Христова. Те първи и единствени адаптират в България помагащи технологии, които проследяват погледа, за да могат хора с тежки неврологични увреждания да общуват пълноценно.

Сега те предлагат безвъзмездно табла за комуникация, които могат да се разпечатат и използват за общуване при тежките случаи на COVID-19 в интензивните отделения.

„Попадането в отделение за интензивно лечение е изключително стресиращо събитие. Освен критичното здравословно състояние много потискаща е обстановката, изолацията, липсата на контакт с близките хора”, обяснява Морис Гринберг, който познава отблизо хората, които не могат да изразят чувствата си с говор.

Ето как ученият описва и живота на интубираните:

„Основен проблем при интензивното лечение е ограничената възможност за общуване, особено при интубиране, което за съжаление се налага при тежките случаи на COVID-19 като единствена възможност за преживяване. След интубиране пациентите не могат да говорят и това ги фрустрира допълнително”.

Причина за това е, че те не могат лесно да кажат на лекуващите как се чувстват и не могат да зададат важни въпроси, които ги вълнуват – от получаване на информация за състоянието си, до споделяне на изпитвана болка и основни нужди. Не на последно място, в много случаи прогнозите не са оптимистични и хората искат да кажат нещо на близките си или да изразят последните си желания”.

Всъщност специалността на Морис Гринберг е когнитивна психология, а като човек, който от години помага на хората с увреждания с комуникативни проблеми да се изразяват, обръща внимание на важния въпрос, свързан с възможността им за общуване в случай, че лежат в интензивно отделение.

Четено в момента:  Вирусът е отровата, която ще ни разкаже за живота

„В определени случаи те могат да се окажат сами в интензивното отделение, без обичайните си придружители, с които са свикнали да общуват и които ги познават и разбират. По данни на NHS, Англия, една от честите причини за смъртта на хората с увреждания са дихателни усложнения – около 41% и това ги прави една от високорисковите групи при COVID-19.

Това означава, че при тежко протичане на COVID-19, те биха били сред най-застрашените и могат да се окажат в отделенията за интензивно лечение. Много от хората с увреждания имат комуникативни проблеми и се нуждаят от алтернативна и допълваща комуникация. Такива са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, увреден слух, инсулт, деменция и др”.

Подобни табла за комуникация и по-високотехнологични средства за допълваща и алтернативна комуникация се използват от години в интензивните отделения на болниците в развитите страни. За съжаление  не и в България. Ето защо екипът на фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ се надява у нас да последват примера на Израел, където заради COVID-19, специализирани табла за комуникация ще бъдат разпространени и използвани в 11 болници.

„Фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ преведе и направи достъпни набор от комуникационни табла и инструкции за използването им за нуждите на интензивните отделения на българските болници. Тяхното използване е много лесно и на практика не изисква обучение. Те могат да бъдат свалени от сайта на фондацията, разпечатани и ламинирани. Напълно безплатно”.

Доцент Гринберг обяснява, че методът е съвсем опростен, но безценен за страдащите.

„Тези комуникационни табла са съставени от кратки текстове, съчетани с картинки и снимки, които позволяват с посочване от пациента или с помощ от друг човек бързо да бъдат изразени неотложни нужди, да бъде споделено състояние или да бъдат зададени въпроси. Една от важните възможности е споделяне на нивата на болка, както и възможността да се съставят думи и фрази, буква по буква”.

Четено в момента:  "Код: Живот": Филм за мисията да спасяваш животи /трейлър/

Морис Гринберг и екипът му се надяват българските болници, където приемат тежки случаи да обърнат внимание на предложението му, което е добра практика по света и незаменима в този момент.

Ето и линковете на достъпните материали, които могат да бъдат свалени и използвани: Това са линковете към достъпните материали на сайта на фондация „АСИСТ – Помагащи технологии“ (https://assistfoundation.eu):

Табла за комуникация за пациенти в интензивни отделения и реанимации – https://bit.ly/2X7J2oz

Табла за комуникация в болница за хора, които не могат да говорят – https://bit.ly/3aBnHb0


Още за работата на учените от Фондация „Асист – Помагащи технологии“ може да видите във филма на The Brave Stories „Излез от тялото си“.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!