„Пациент 1”: Историята на първия в Италия и неговото оздравяване

38-годишният Матия излезе от интензивното отделение след 18 дни на командно дишане. След няколко седмици се очаква да стане баща за първи път

На 18-ти февруари един млад мъж влиза в болницата на Кодоньо със симптоми на грип. Той е един от 15-те хиляди жители на малкото градче и всички го познават като спортна натура. Матиа е бегач, футболист, доброволец в различни инициативи.

Въпреки предупрежденията на лекарите, че е хубаво да остане под наблюдение, Матиа се прибира вкъщи. По-малко от 48 часа по-късно той е закаран с линейка, и се налага намеса на реаниматори и включване на апаратно дишане. Чак тогава му е направен и тест за коронавирус, който се оказва положителен. Матия разказва, че няколко дни по-рано е имал контакт с мъж, който се е завърнал от Китай, чиято проба обаче е отрицателна.

„Пациент 1“ е транспортиран спешно от Сан Матео в Павия, но той го осъзнава едва сега. От миналия понеделник, денят, в който той напуска интензивното, състоянието на мъжа се подобрява с всеки следващ  ден –  след 18 дни на апаратно дишане, той вече си поема въздух самостоятелно  и говори с близките си. Съпругата му е бременна в  осмия  месец и го очаква у дома. Семейството ще има момиченце.

Матия се превърна в символ за италианците, тъй като с неговото диагностициране започна епидемията в района на Лоди.  Неговото стабилизиране е малка победа за италианските медицци, които се борят с хиляди случаи на коронавирус в страната.

Д-р Джовани Реза, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в „Националния здравен институт”, приписва високия процент на смъртност в Италия на факта, че страната е с най-възрастното население в света след Япония, а средната възраст на починалите от коронавирус е 80. Състоянието на Матия обаче показва, че вирусът изобщо не е безопасен за по-младите.

video

Реаниматорът Франческо Мохоли и специалистът по инфекциозни болести Рафаеле Бруно, които са първите лекари от Сан Матео, които лекуват Матия, обясняват пред „Кориере делла Сера” какво са научили от неговият случай. Според специалистите това е доказателство, че Covid-19  може сериозно да засегне младите хора, но те имат множество оръжия за борба с вируса.

Реанимационното лечение на Матия е включвало шокови терапии с коктейли от антивирусни лекарства, антибиотици и дори експериментални препарати, които се понасят доста по-лесно в сравнение с хората с отслабен имунитет.

Четено в момента:  Италия към лекарите си: Просто... Благодарим!

„Тази болест има дълъг живот“, казва д-р Моджоли пред държавната телевизия RAI. „Сега се надяваме, че фактът, че е бил млад и в добра форма, ще му помогне да се върне към нормалния си живот.“

Значителен принос за възстановяването на Матия е дала и пълната липса на хронични заболявания. Заключението на италианските лекари от оздравяването на „Пациент 1” е, че състоянието на заразените се влошава бързо, има продължителна фаза на развитие и стабилизацията и начало на постепенно подобрение.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!