Една българска дама в двора на кралица Виктория

Anna Stanchova Arhive

В серия публикации ще ви представим откъси от изключително ценната книга „Дворцови и дипломатически спомени, 1887-1915”. Неин автор е Графиня Анна Роз Каролин Делфин Жозефин Франсоаз дьо Грено – Станчова.

Последната фамилия подсказва българската и връзка, която по-скоро можем да наречем корен, защото тя е съпруга на Димитър Станчов – секретар на княз Фердинанд, министър на външните работи, дипломат.

Анна Станчова пък е придворна дама на княгиня Клементина, княгиня Мария Луиза и царица Елеонора.

Анна е родена е на 29 януари 1861 г. във Валери, департамент oт Савоа, Франция. Баща ѝ граф Александър де Грено е благородник и хофмаршал на княз Фердинанд, а майка ѝ е от рода на кралското семейство Дела Киеза ди Чинцано, управлявало Савоя и Италия.

Реклама

В следващите редове ще пътувате заедно с нея и Княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд I, до Уиндзор.

От Шин княгиня Клементива продължи за Уиндзор по покана на знаменитата си братовчедка кралица Виктория. Аз бях много горда, че ще срещна прочутата кралица и още помня всяка подробност от посещението, което ми направи такова дълбоко впечатление.

Уиндзорският замък-резиденция на британските владетели, основан от Вилхем Завоевателя, е бил уголемяван и разхубавяван от всеки един от наследниците му и съдържа много богати съкровища на изкуствата…

В една кръгла зала аз бях представена на кралица Виктория, която беше придружена от свитата си и заобиколена от дъщеря си княгиня Луиза и маркиза и маркиз де Лорн, дук Аргайл и княз Хейнрих Батенберг.

Княгиня Беатрис Батенберг, най-младата дъщеря на кралицата, не присъстваше. Тя току що бе родила син.

След като кралицата поздрави княгиня Клементина, Нейно величество я помоли да  й представи придворната и дама нейния аташе, който сега бе граф Робер де Бурболин.

Четено в момента:  Нотите на Антъни

Аз нивга няма да забравя разочарования вид на кралицата, когато и казаха, че ние двамата сме французи!

Знаейки, че княгинята пристига от България, кралицата по всяка вероятност, се е надявала да я види придружена от един или двама представители от онази непозната раса, която току що бе приета в голямото европейско семейство, бе привлякла вниманието на Гладстон (английски  политик, който след потушаването на Априлското въстание, издига глас в защита на българския народ) и бе причина за всички размирици на Изтока.

Вечерята веднага бе поднесена; помня, че аз едва можах да ям, тъй бях увлечена от интересните хора, които ме окръжаваха; но аз още вярвам, че графът и аз държахме честта на тази покана на кралската трапеза само на любопитството, събудено от нашия предполагаем български произход.

Целият следващ ден прекарахме в Уиндзор, където посетихме замъка  и неговите околности. Княгиня Клементина особено се интересуваше от величествения параклис „Свети Георги”, който съдържа креслата на рицарите от Жартиерата и гробовете на няколко крале и князе от царска кръв.

Кралицата винаги е показала внимание към България. Женитбата на обичаната  и дъщеря, принцеса Беатрис с княз Хенрих Батенберг, я привлече към брата му, хубавия и нещастен княз Александър Батенберг, първият български княз.

Руските интриги, които бяха принудили княз Александър на абдикира, само засилиха неблагоприятното мнение на кралицата за руската политика.

Нейните възгледи се споделяха от маркиз Солсбъри, който почна да проявява известен интерес към източните християни, измъчвани от турците и заслужили покровителство, което неговият предшественик, лорд Бикънсфилд, винаги им го е отказвал.

След заминаването на княз Александър и възцаряването на княз Фердинанд, кралицата продължаваше да проявява симпатиите към българския народ и княгиня Клементина бе доволна, че може да изкаже признателността си през време на посещението си в Уиндзор.

Бе твърде интересно да се наблюдават тези две братовчедки, които  разговаряха безукорно на френски език. И двете притежаваха морална сила, каквато днес рядко срещаме: силно чувство за дълг, висока интелигентност, ясна представа за политическите събития; и двете възхитителни във вдовството и майчиството си, се застъпваха за своите принципи с голяма настойчивост.

Реклама

Те знаеха как да съчетават една почти войнствена енергия с царско благородство и мисъл, макар че техните постижения да са били тъй различни, аз не можах да не намеря известна прилика в техните разбирания за живота.

Четено в момента:  Юрген Клоп и неговият начин

Княгиня Клементина също дължеше голяма признателност на кралица Виктория за любезността, която владетелката на Великобритания бе оказала, когато като бе приела и покровителствала крал Луи-Филип, кралица Амалия и всички Орлеански принцове, изгонени от Франция.

Във времето на нашата визита в Уиндзор кралица Виктория, въпреки напредналата си възраст, не можеше да не направи силно впечатление на събеседника си; след един живот на тежък труд, големи отговорности и семейно щастие, разнебитено от ранната загуба, нейните старини изглеждаха чудно спокойни и светлината на големия ореол от слава; защото кралицата бе довела страната си до най-високата точка на благоденствие.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!