Чипгейт(с) и заразата на конспирациите

Конспирациите около Covid-19, които циркулират из света в момента, ни казват много за нашата същност – какви сме ние, какво представлява нашият вътрешен свят и в какво вярваме.

В последните седмици социалните мрежи създават паралелна реалност, в която конспирациите, дезинформацията и пропагандата, се разпространяват успоредно със скоростта на епидемията. А това е вредно, защото ако приемем, че в следващите месеци, трябва да сме по-бдителни и отговорни, хилядите конспирации могат да имат деградираща роля върху всяко обществено усилие за ограничаване на разпространяването на заразата.

Наблюдава се таргетиране на определени послания, които имат за цел да променят мисленето на определени обществени групи с цел, моделиране на тяхното поведение и начин на възприемане на света. Следващият случай е абсолютна реална история, която показва колко е лесно в момента да накараш милиони да повярват в нещо, което никога не се е случвало.

Историята на една майка

Реклама

Майте Бенаси е войник от американската армия. Неочаквано за нея и семейството й, за броени дни тя се превърна в мишена на глобална атака от почитателите на конспиративни теории, които посочиха именно майката на две деца като първоизточника на Covid-19 в света.

Лъжливите твърдения се разпространяват в YouTube всекидневно и към днешна дата вече са достигнали до милиони потребители. От виртуалното пространство, „публичното назидание” на Майте и нейния съпруг Мат, влиза в дневния ред на медиите, контролирани от Китайската комунистическа партия.

Според CNN, въпреки че никога семейството не е давало положителна проба за коронавирус(или е имало симптоми), Бенаси и съпругът й стават обект на хиляди дискусии във виртуалното пространство, включително сред китайски акаунти, които са известна движеща сила в мащабни координирани действия.

Тази информационна буря идва за семейството като гръм от ясно небе. Само за броени дни, животът им се срива, а двойката е принудена да закрие профилите си в социалните мрежи заради хилядите заплахи от непознати и доверчиви почитатели на конспирациите.

„Това е кошмар, който продължава всеки ден”, казва Майте.

video

Страданието на семейството подчертава потенциала на крещящите лъжи, които се разпространяват масирано в дигиталната среда. Този случай служи като мощно напомняне, че дезинформацията онлайн, колкото и да е дива или очевидно невярна, може да има реални и трайни последици офлайн върху живота и здравето на всеки.

Майте е цивилен служител в армията на САЩ във Вирджиния, където работи като офицер по сигурността. Мат, пенсиониран офицер от ВВС, е граждански служител на ВВС в Пентагона. Въпреки това, те са абсолютно безсилни пред дискредитиращата кампания, която се води срещу тях. Мат изпраща молби до Google за премахване на клиповете в YouTube, но резултат няма. Двойката се свързва и с адвокат, който им казва, че не може да се направи почти нищо.

Четено в момента:  1990: Българското Черноморие

Знам какво направи миналото лято…

Също като вирусите, теориите на конспирацията се развиват и мутират, за да се разпространяват и оцеляват. Преди Майте Бенаси да стане главен герой в сюжета за произхода на вируса, от месеци в интернет циркулират различни вариации на тази конспирация.

В първите седмици от разпространението на коронавируса, теоретиците на конспирацията започнаха да твърдят, че заразата всъщност е американско биологично оръжие. Няколко седмици по-късно, член на китайското правителство публично популяризира идеята, че американските военни са донесли вируса в Китай.

Едва през март, след като вече заразата се беше разпространила из цялата планета, конспираторите насочиха вниманието си към Майте Бенаси. Теорията за нейната вина започва с участието й през октомври във Военните световни игри, по същество Военната Олимпиада в Ухан, градът, в който избухна епидемията.

video

Майте Бенаси участва в състезанието по колоездене, в което претърпява инцидент. В последната обиколка, тя пада от велосипеда си – чупи ребро и претърпява мозъчно сътресение. Въпреки катастрофата, Бенаси завършва състезанието, но е посочена като първоизточник на заразата за китайското население.

Може би най-изявената марионетка на тази идея е Джордж Уеб, 59-годишен американски автор на конспиративни теории от всякакво естество. Съдържанието на Уеб вече е натрупало над 27 милиона гледания в YouTube.

Уеб дори твърди, че италианският диджей Бени Бенаси, чиято песен от 2002 г. „Satisfaction“ се превърна в световен хит, има коронавирус и че той, заедно със семейство Бенаси са част от заговора.

Опасният бизнес модел на YouTube и Google

Интересното е, че до скоро Уеб е монетизирал съдържанието си чрез реклами, което означава, че  YouTube, която е собственост на Google, e печелила пари от дезинформация на Уеб, както и самият Уеб.

Мат Бенаси заяви, че се е оплакал от YouTube, но дори когато компанията се съгласява да свали видеоклипове, това отнема няколко дни. През това време фалшивото съдържание става вайръл и щетите са нанесени. По-лошото е, че видеоклиповете, които Уеб е публикувал в YouTube, дори и премахнати, често се качват отново в платформата.

Каквото и съдържание да бъде споделено на глобалните платформи, те са напълно имунизирани срещу юридическа отговорност. Това си проличава ясно в критични моменти за цялото човечество.

Бил Гейтс – новият дявол

Една от най-масираните и глобално разпространявани конспиративни теории в момента е, че създателят на „Майкрософт” Бил Гейтс е в центъра на заговор за намаляване на човешкото население.

Факт е, че Гейтс, който в последните години дари десетки милиарди за борба със СПИН и малария, от години предупреждава, че светът не е готов за появата на пандемия.

След появата на Covid -19, Гейтс обеща 250 милиона долара за създаване на ваксина.

Невероятно е, че именно тези два фактора станаха основа за нов набор от теории, които сочат именно Гейтс като първоизточник на заговор за появата и разпространението на новия вирус.

Четено в момента:  В дните на отровната мъгла

През 2015-та Гейтс участва във формата TedX, където изследва епидемията от ебола, която уби хиляди в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Той подчертава факторите, които възпрепятстват разпространението на болестта в световен мащаб и предупреждава за потенциала за много по-заразна световна пандемия.

video

„Неуспехът да се подготвим за нея може да позволи на следващата епидемия да бъде драматично по-опустошителна от ебола“, каза той. „Можете да имате вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, докато са заразни, че да се качат в самолет или да отидат на пазар.“

Точно такъв е случаят с новия коронавирус – симптомите на заболяването не се проявяват непременно до 14 дни, а дори и по-дълго.Това е достатъчно основание на конспираторите да посочат именно Гейтс като „мозъка зад новия сценарий”.

Според разследване на The New York Times, конспирациите за Гейтс започват да се разпространяват в края на януари от няколко акаунта в YouTube, които публикуват кратки клипчета с посланието, че Гейтс е „има предишни познания за предстоящата пандемия”.

Няколко дни по-късно уебсайтът Infowars, ръководен от Алекс Джоунс, публикува статия, в която се твърди, че фондацията на семейство Гейтс „е била домакин на пандемично учение в края на 2019 г., което симулира глобално избухване на коронавирусна епидемия“.

През следващите два месеца конспирациите в тази посока избухнаха по целия свят, като името на Гейтс е споменато над 1 милион пъти само в последните 60 дни.

Защо точно Гейтс?

Отговорът не е особено сложен. В последните две десетилетия, почти всяка година Бил Гейтс е обявяван за най-богатия човек в света от различни класации. Голяма част от милиардите, които Гейтс спечели от основаването на Microsoft, са насочени към превенция и лечение на ХИВ / СПИН, малария и полиомиелит.

Реклама

Бил Гейтс обаче публично разкритикува стратегията на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на коронавируса, което според много анализатори седи в основата на последвалите атаки срещу Гейтс в последните седмици.

За мнозина американци е изненадващо, че Гейтс избра китайския телевизионен канал CGTN, за да отговори на тези теории на конспирацията:

„Бих казал, че това е иронично. Да се разпространяват такива слухове за някого, който прави всичко възможно, за да подготви света и вложи милиарди долари в борбата с инфекциозните болести. Но ние сме в луда ситуация, така че ще има луди слухове.“.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!