Манал ал-Шариф: Жената, която се осмели да шофира

Manal al Sharif

От първите редове – със зловещите среднощни удари по външната врата от агентите на тайната полиция, до последната страница на книгата си, Манал ал-Шариф грабва вниманието и държи читателя в постоянно напрежение. Този невероятен трилър обаче не е плод на фантазията, а изстраданият автобиографичен разказ на една съвременна саудитска жена, родена в самата люлка на исляма – свещената Мека.

Всъщност, става дума за пътуване във времето – от средновековните порядки на девическото училище, ритуалните обиколки на свещената Кааба и изтезанието на женското обрязване от кварталния бербер до съвременната наука; от килиите и занданите на инквизиторите над един непокорен дух до освобождението и световната слава, макар и в изгнание.

„Да се осмелиш да шофираш“ е историята на един съвременен подвиг, но централният му епизод и мотив – това че една жена пренебрегва забраната, сяда зад волана на автомобил и го подкарва из улиците на град Дахран – е само най-известната и видима част от историята.

В BraveStories публикуваме ексклузивен откъс от книгата на Манал ал-Шариф, която излезе на български под знака на издателство „Киви”.

Реклама

Въпреки някои многообещаващи промени все още има дълъг път, който саудитските жени ще трябва да изминат в пряк и преносен смисъл. Към днешна дата правителството е най-големият инвести­тор в транспортната компания „Юбер“, в която е вложило 3,5 млрд. долара от Обществения инвестиционен фонд. Директорът на фонда – член на кралската фамилия, бе получил място в управителния съ­вет на „Юбер“.

И макар тази компания да помага на саудитките да се придвижат от едно място на друго, тя не предоставя възможността самите те да шофират. Така Саудитска Арабия използва модерно приложение за смартфон, за да прилага наследена от миналото забрана. При това 80% от клиентите на „Юбер“ в страната са жени.

Друг пример е историята на „Старбъкс“ в Рияд. В началото на 2016 г. на вратите на кафенето бе закачен следният надпис на араб­ски и английски: „Достъпът за дами е забранен. Моля, изпратете шофьора си, за да вземе поръчката ви. Благодарим!“.

Четено в момента:  Земята на дивите пчели

Официална­та позиция на „Старбъкс“ бе, че макар да приветства всички кли­енти, включително и жените и семействата, конкретното кафене е било построено без преграда за разделяне на посетителите по полов признак, което означава, че може да приема само мъже. „Старбъкс“ добави, че се опитва да получи разрешение от мест­ните власти за изграждането на такава стена.

Както отбеляза една водеща на радиошоу, все едно сме в Грийнсбъро, Южна Каролина, където през 1960 г. веригата „Улуърт“ заявила, че приветства всич­ките си клиенти, но че чернокожите не могат да сядат на местата за хранене, защото такава била традицията.

Третата история е свързана с обаждане, което получих от своя приятелка. Беше омъжена от осемнайсет години и имаше две дъщери, когато съпругът ѝ съобщил, че ще се разведе с нея, за да се ожени за друга.

Взел момичетата, тъй като саудитският закон му го разрешава, взел и вещите от тяхната къща и се преместил в друг град. Така приятелката ми остана без нищо, а в допълне­ние трябваше да изплаща и кредитите, които той бил взел от нейно име, без да ѝ каже.

Реклама

На 36 години тя трябваше да се върне при баща си – наркоман, с когото не поддържаше контакт от 13 години. Същият автоматично ставаше и неин настойник. Сега от неговата воля зависеше почти всяка нейна дейност: пътуване, работа, откриване на банкова сметка, наемане на жилище и т.н.

Саудитското кралство няма да стане модерна държава, докато сау­дитските жени продължават да са под властта на мъжете. Може би ще е нужно още дълго време, но вярвам, че съвременно кралство ще има. Мисля за баща си, който седи в джамията в Джеда, заслу­шан в петъчната проповед и думите на шейха:

– Манал ал-Шариф е извършила грях. Ако разрешим на жени­те да шофират, ще загубим контрол над тях.
А след това се сещам за друг квартал в Джеда, където е разпо­ложен тематичният парк „Ал-Шалал“. Една вечер в седмицата той е отворен само за жени. И коя, мислите, е най-популярната атрак­ция в него? Блъскащите се колички, където за пет минути жените могат да карат необезпокоявани, било то в кръг, отново и отново.

Четено в момента:  Амазония и информационните войни

Дъждът започва с една капка.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!