Амазония и информационните войни

Amazonia Cover

Илко Минев живее в град Манаус – столица на щата Амазонас в Бразилия. В писмо до „The Brave Stories“, той споделя мнението си за пожарите в Амазония и информационните войни, които „пламнаха“ успоредно с огъня в джунглата.

За нашата планета Амазония е много неща – най-обширният горски пояс, най-големият естествен резервоар за сладка вода и източник на биоразнообразие без аналог в други части на света. В огромната територия на Амазония, която се равнява на повече от 50 пъти територията на България, всяка година избухват пожари. Най-често, това се случва през сухия период, който продължава от юни до ноември.

Голяма част от пожарите са в резултат на същия естествен процес, който срещаме в Калифорния, Европа, Азия и Австралия, но по-голяма част са предизвикани от дейността на хората, които чистят терен за селскостопански цели. Това са дребни земеделци, които навлизат в джунглата, търсейки прехрана за своите семейства.

По ирония на съдбата, именно земеделците предизвикват истинска катастрофа за земеделието, защото пожарите унищожават голяма част от реколтата им. Но картината се повтаря всяка година, отново и отново.  Обективността изисква да подчертая, че през 2004 година изгаряше много повече джунгла отколкото през 2019г.

Въпросът е , че в последните  5 години засегнатите площи започнаха да се увеличават отново и тази година са 82% повече от миналата година , но все още далеч от началото на века. На Бразилия принадлежат 60% от Амазония, но сходна картина наблюдаваме в останалите държави в тази зона..

В момента Боливия също се бори с огромни пожари, но никой не говори за тях…

Четено в момента:  Екзекуция за български агент на ЦРУ

Да, Бразилия в последните пет години на икономическа криза не успяваше да се справя с пожарите ефективно, но също е вярно, че отговорността не е само на последното правителство,  както твърдят политическите противници на президента, който пое страната преди само 8 месеца.

Като резултат от тънките политически игри, Франция и още няколко държави, започнаха истинска информационна война в световните медии. Франция, която не желае и не харесва търговските договори между Европейския съюз и Меркосур по икономически причини, е особено активна по този въпрос.

Но Амазония не е само дървета. Тя е дом на 30 милиона души, за които също трябва да помислим.  Нуждаем се от рационална икономика, която позволявя да се използва джунглата без да бъде унищожавана. Без политика и толкова модерните политически слова.

Никой не бива да очаква, че Бразилия ще превърне 61 процент от своята територия в интернационален парк. Също не очаквайте, че Бразилия, която е запазила 80% от горите в Амазония  ще приеме да слуша лекции от Европейски страни, които не са запазили и 20% от своите гори.

Ние очакваме от нашите приятели помощ и добри идеи без морални лекции. Проблемът съществува от десетилетия и трябва да бъде разрешен бързо. Аз живея в Манаус – „столицата на джунглата“. Засега сме далеч от дима, но сме доста притеснени, че светът не е добре осведомен и приема за истина реториката на зле настроени и невежи хора, които никога не са стъпвали тук.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Написано от Илко Минев
Илко Минев е роден в София. През 1969 година емигрира от България и след кратко пребиваване в Европа пристига в Бразилия, където повече от 40 години се занимава с бизнес, който създава хиляди работни места. Автор на романите "Преди да замлъкна", "Дъщерята на реките", "В сянката на изгубения свят". Почетен гражданин на щата Амазонас.