Вяра Деянова и The Brave Stories с награда от Web Report 2020

Web Report – конкурсът за чиста журналистика на Dir.bg, отличи осем български журналисти с ярък принос и връчи награди в различни категории на тържествена церемония в клуб „Перото“ в НДК.

В тазгодишния Web Report участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Третото  издание на конкурса получи подкрепата на големи и малки онлайн медии, обединени от обща кауза – борба срещу фалшивите новини, връщане на доверието в журналистиката, признание за големите професионални постижения и насърчаване на талантливи млади автори.

В категория „Истински истории“ журито избра за победител Вяра Деянова, Bravestories.eu, за Йото, който гледаше Чернобил (видео).

Номинирани бяха още Ася Чанева, БНР, за Да преболедуваш Covid-19 и да останеш извън статистиките и Добромир Иванов, bTV, за Дишай! (снимки и видео).

Наградата връчи Христо Христов, изпълнителен директор на WhitePress България.

„Имаше един куп интересни материали, така че благодаря за страхотния конкурс, че вдигна нивото тази година спрямо миналата, не беше лесно да се журира, даже беше леко невъзможно и всеки, който е спечелил в тази категория наистина го заслужава“, каза той.

„Безкрайно ви благодаря, вие сте наистина сайт, който е на световно ниво и аз наистина нямам думи, защото това, което правя, е на една година, а уеб пространството е едно изключително отговорно място с много присъстващи и за да се откроиш и да бъдеш забелязан от медия, като вашата, за мен означава много, наистина много!“, каза развълнувана Вяра Деянова.

Наградата в категория „Общество“ беше присъдена на Генка Шикерова за документалната трилогия „Социалната война“ в Dnews.bg.

Четено в момента:  Цветът на душата

„Как София изяжда България“ на Георги Ангелов  (Deutsche Welle – България)е темата, която спечели в категория „Икономика“.

Репортерът Димитър Иванов от bTV беше отличен за видеото си „Йордан Радичков-внук: Денят на писмеността е истинският празник за и на духа“ в „Култура и изкуство“.

А в категорията „Технологии и иновации“ наградата отиде при Мила Чернева от Capital.bg за темата „Зелени и с кауза“.

В новата категория „Спорт“ беше отличен Диян Божидаров от Segabg.com за „Бедното дете няма право да стане Стоичков“.

Награда за „Фоторепортаж“ получи Петър Георгиев, БНТ, за „Оживеният Ню Йорк опустя“.

Призът за „Видеорепортаж“ заслужи Силвия Николова, mu-vi.tv, за видеото й „Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания“.

А почетна награда за „Млад автор“ беше връчена на Кристиян Юлзари, Scoolmedia.com за „Насилието в училище – скритата епидемия“.

Авторитетното жури на Web Report беше в състав: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков ( директор „Новини“ на bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (Управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (Изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, „Клуб Z“, УНСС), Евгени Димитров (Основател на агенция „Булфото“), Илияна Захариева (Директор „Корпоративни комуникации“, А1).

The Brave Stories е първата българска дигитална платформа за документални журналистически истории, разпространявани чрез уеб и социални платформи. Медията е създадена през 2019 г. от Вяра Деянова. Oт декември 2019 г., историите се разпространяват по света от Neterra TV.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!