“Бaбината питка”: Приказка за земята

Тази приказка започва с: „Има в днешно време едно семейство, което говори със земята на нейния суров език. Тя, земята е част от фамилията, тя е и дете, и любима, и началник и живот…“ 

Снимки и видео: Добромир Иванов за The Brave Stories

„Земята не ми е подарена, а ми е поверена – предадена ми бе с любов, за да предам и аз”, казва с цялата си обич Албена Даскалова. Създател на брашно ”Бабината питка”. Създава го от зърното до брашното. Лекар по образование, но земеделец по призвание. А един завет от баща и определя посоката на живота.

Някога е упражнявала професията си, докато баща и обработва много декари земя. До момента, в който я въвежда във земеделието и производството на брашно. В началото било, за да захранва собствената хлебопекарна с качествено брашно. 30 години по-късно мотивът отново е качественото брашно, но като мисия за съвременния свят.

Докато меси хляб с квас, Албена Даскалова обяснява отношението си към земята така: “Любовта към земята е основна. Ние всички сме зависими от нея по един или друг начин”. 

В БРАЗДАТА НА ЛУДОСТТА

“Истината, е че гледаме земята с обич. Ходим по полето и нивите с удоволствие. Всяка поникнала култура е празник, всеки дъжд е повод за бутилка вино. Това е енергия и нашият начин да изразим радостта и благодарността си към всичко, което ни заобикаля.

Вярваме в съотношението на енергия и материя и как тази радост зарежда с любов. Това е една емоция, която няма как да не се отрази положително на продукта. Правим го за ценителите на качеството”.

Промяната на технологията за обработка на земята настъпва неочаквано. Причината – отговорност – земята да остане, каквато е. Плевелите, вредни за културата, но полезни за почвеното плодородие, остават на полето до момента, в който започнат да вредят.

Отстраняването им е навременно и без агресивни препарати. След което се засяват култури за естествено зелено торене. Част от ползите в тази технология са, че запазват живота на всички полезни насекоми, не само на пчелите. И така допринасят за запазване на цялото екоравновесие.

Първата година всичко било пълен експеримент – земеделие без оран, но предимствата ще отекват в бъдещето и са глобални:

 -Съхраняват качеството на земята.

– Подобряват плодородието.

– Щади  културите от болест.

– Подобряват качествата на зърното;

Целта – брашно без химикали, без остатъчни количества пестициди, без подобрители и консерванти.

Четено в момента:  Мисия: "Чиста Струма"

В очите на колегите – сериозни земеделци – вероятно изглежда, като пълна лудост, защото тази технология изисква обновяване на цялата земеделска техника. Инвестиция която не е ясно как и кога ще се отплати.

Албена Даскалова и семейството и правят лабораторни изследвания и са горди с резултата. Но не застават зад био индустрията – за тях това е само маркетинг. Вярват в еко земеделието, което не нанася щети на почвата и земята, и по този начин допринася за нейното плодородие и качество.

В ДОМА НА НАСЪЩНИЯ

И така със сърце, и без калкулатор, се получава брашно, което не е избелено, консервирано или подобрено. То просто е добро. Земеделското стопанство може да продава културите си и без да пакетира в екологична опаковка брашно. Без да развива едно рисково производство. Много хора не крият учудването си. Но, Албена е категорична: 

“Аз обещах на баща ми. Няма да съм човекът, който да затвори тази мелница. След мен да става, каквото ще”. 

И така един дълг, едно предсмъртно обещание дава живот на една мелница да продължи. Там е като в храм. Всички са кротки и съсредоточени. На лицата им е изписана онази мека сериозност, която човек придобива по време на молитва. И е редно да е така. Защото тук оживява насъщният. 

Освен типовото и бялото брашно, всички останали брашна се мелят в каменната мелница. 

“Ако всичко минава през валцовата мелница, ще получим два пъти по – голямо количество. Съответно и цената ще падне. Но при валцовата мелница се получава едно високо нагряване от оборотите, които тя поддържа. И всъщност това нагряване отнема от качеството на зърното. 

А каменната мелница, тя буквално  извършва едно стриване и всичко необходимо, всички полезни ензими и минерали, фибри, остават вътре в пакета. Затова не поемаме големите пазари. Ако клиент има нужда от определено количестви лимец, то ние мелим персонално за него на каменната мелница. За да остане за него и семейството му всичко полезно. Иначе получаваш един отлежал продукт. Ние сме бутикова мелница”. 

ЧИСТО БРАШНО, ЧИСТА СЪВЕСТ 

Категорични са, че начинът, по който отглеждат земята е изцяло екологичен. 

За пазителите на земята конкуренти са само тези хора, които гледат земята като тях.

КЛИЕНТИТЕ КАТО СЕМЕЙСТВО 

“Вдъхновени сме от тези потребители, които мислят с какво се хранят – това са хората, за които се стараем. Няма да ни срещнете в големите вериги магазини”. 

Щастливи сме да заключим, че в България има една голяма общност, която се интересува от това, как е отгледана културата, как е обработена и каква е качествената им характеристика. Те ни вдъхновяват, знаем, че ще ни разберат и оценят. Много млади хора, месят хляб и много от тях го месят с квас.

Четено в момента:  WeFilm: Как жените променят представите за създаването на видео истории

“Бабината питка” има доказано много изключително добри показателите на пшеницата. Категорична е Албена и обяснява нещо ценно от “кухнята” : 

ГОЛЕМИЯТ ТЕСТ Е КВАС 

“Квастта е истинско изпитание за брашното. Квас се отглежда много просто, но е изключителен тест за качеството на брашното, защото, ако има и най – малкото наличие на химични елементи или набухватели, никога не можеш да получиш хляб с квас. И по този начин много лесно се разбира кое брашно е качествено и кое – не”. 

А създателите на “Бабината питка” са горди, защото продукът им вече е в ръцете на едни от най – добрите инфлуенсъри, пекари. “В България има една голяма социална общност, която се е обърнала към този начин на живот и най-хубавото е, че в тази група има много млади хора. Те ценят това. Мечтаем да създадем общност от ценители. Вярваме, че има такива хора, които трябва да разберат, че има и такива производители. Това е нашият мотив”.

video

Няма как да е иначе – етикетите и самият пакет са напълно био разградими. За да може “Бабината питка” да живее в качествена и отговорна опаковка. 

И всички в семейството месят домашен хляб с квас. За да са посветени докрай на насъщния. 

“Убедени сме в това и сме сигурни, че ако можеш да гледаш квас и имаш малко брашно, ти ще оцелееш. Вярваме в това. Хлябът е средство за оцеляване”. 

И така завършва, но и продължава приказката на едно брашно и едно семейство. 

Очаквайте скоро филма на The Brave Stories, за да чуете и видите от първо лице разказа на земята и пътя на хляба от зърното до брашното. 


Какво е BraveBrand? 

video

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!