Децата, които играеха футбол, за да оцелеят

Роден в Страсбург през далечната 1910 г. в семейство на ортодоксални еврeи, Жорж Лоингер е лицето на съпротивата във Франция. Едва 15-годишен той става част от националното младежко ционистко движение. Известно време работи в корабоплавателна компания на брега на Рейн, но не след дълго напуска, за да  стане учител по физическо възпитание.

Той основава спортен клуб в Париж за еврейски деца преди началото на Втората световна война, в който посреща млади бежанци пристигащи от Германия. В началото на войната е заловен в гората Хаганау и изпратен в нацистките трудови лагери в Бавария. По-късно същата година успява да избяга и се присъединява към френската съпротивата на партизаните в Бургундия.

Между 1943 и 1944 г,  благодарение на смелостта си,  той успява да спаси стотици еврейски деца от нацистко-фашисткото преследване. Въпреки, че точно тогава настъпва немската окупация, гениалният ум на Лоингер успява да измисли стратегия за спасяването им. Тя се състояла в организиране на футболни мачове в източна Франция, в град Анемас, който е на границата с Швейцария.

Игрището, чиято ограда била висока почти два метра било ключа към крайната цел. Това никак не било случайно, тъй като идеята на Лоингер била децата да гонят топката, след като вече веднъж е изритана зад оградата. По този начин те бягали нелегално към спасението през телената ограда наречено… Женева.

Реклама

Друг използван от него метод се състоял в това, да облича децата в траурни дрехи и да ги води до гробище на  френско-швейцарската граница.Там с помоща на гробарска стълб, покатервайки се по нея, децата достигали до неутрална територия.

Четено в момента:  Йонми Парк: Бягството на една севернокорейка към свободата

След подписването на примирието, Жорж Льонгер продължава да бъде отдаден на каузата си да помага на оцелелите от нацизма. След края на Втората световна война, в началото на 1947 г., много евреи тайно тръгват към Палестина с надеждата да намерят така желаното спасение.

video

Плавателният съд „Exodus“, чието библейско име означава Изход отплава през 1947 г. за Палестина, по времето на британския мандат, за да донесе това, което ще се превърне по–късно в основна причина за създаването на  еврейската държава, а имено 4500- те оцелели в Холокоста. Името на смелия французин фигурира в списъка на хората, помогнали за благополучното пристигане на еврейте на палестинска земя.

Реклама

Историята е увековечена в запомнящия се изключителен филм „Изход” (1960), режисиран от Ото Премингер  с участието на носителя на три награди „Оскар“ Пол Нюман. Заради високите си заслуги, Лоингер е удостоен с множество международни награди, сред които Орден на Почетния легион; Почетен гражданин на Франция и др.

През 2014 г. е поканен лично от бившия израелски президент Шимон Перез на визита в Израел.

Той умира на 108 години в съня си, в дома си в Париж. Въпреки това Лоингер оставя жив в спомените и разказите на хилядите спасени от него деца. Смята се, че той е спасил над 350 деца.

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.