Шоколад

Историята на Деница Андонова от Пловдив е доказателство, че смел е този, който се държи за мечтите си. Тя е шоколатиер, живее и твори в Пловдив и вярва, че шоколадът е здраве.

И Дени като Виан от едноименния филм отваря свои магазин и работилница за шоколад. Виан прави малка революция в малкото и консервативно общество, където по време на пост кани едно опасно изкушение – аромата на топло какао. И мисълта за шоколад. Освен че прилича на Жулиет Бинош, Дени носи изцяло отдадеността на този тъмен, сладък грях – шоколада.

Учила е изобразително изкуство и интериорен дизайн. Но с голямата любов я запознава баба и, която и дава шоколад, когато е само на една година.

И Дени нарича шоколада греховно изкушение. “Това е като в любовта…идва и те връхлита. Изцяло те завладява. Страстно, безпощадно и мигновено! Не знам дали е любов от пръв поглед, но определено е любов за цял живот! Кога точно се случи и аз не разбрах, но докато се усетя вече правих шоколадови изкушения и раздавах на близките си”, споделя Дени, докато топлите и тъмнокафяви очи се изпълват с особен блясък.

В НАЧАЛОТО БИЛИ ТРЮФЕЛИТЕ

“Първоначално стартирах online, но стана ясно,че трябва да се изправя пред по-голяма аудитория и така направихме нашето ателие в центъра на Пловдив. Не след дълго, обаче го затворихме заради пандемията и сега работя от вкъщи с доставки навсякъде, докато не отмине тази ситуация”.

За да създаваш шоколад, трябва да умееш да се радваш на живота, убедена е Дени и разказва откъде краде вдъхновение – “Всичко ме вдъхновява…хора, различни поводи и случаи,специални моменти, места, сезони. От всичко черпя вдъхновение и се уча от всички най-добри световни шоколатиери”.

А рецптата за разплакващо вкусен шоколад не е тайна: “Когато последваш сърцето си и се вслушаш в онова малко гласче, което много пъти ни говори отвътре, но често не го чуваме. И когато го чуеш и се вслушаш в него, знаеш, че си поел по правилния път. Имаш мисия и я следваш.

Моята мисия е да радвам хората и да им доставям удоволствие. Светът на шоколада е неизчерпаем извор на творчество, креативност вдъхновение! Това е смисълът! Всеки път го чувствам при отзивите на моите клиенти, при реакцията им. Когато видя усмивките им. От това, по-хубаво няма!”

ПЪТЯТ КЪМ ИДЕАЛНИЯ ШОКОЛАД НЕ Е СЛАДЪК

Четено в момента:  WeFilm: Как жените променят представите за създаването на видео истории

“Колкото и клиширано да звучи, всяко начало е трудно. Да покажеш кой си, да се докажеш, да се наложиш. Трябваше да се представя пред по-голяма аудитория. Да създадеш от нищо нещо, да се задържиш. Пречки и трудности има постоянно и ежедневно, важното е да отминават и да ги прескачаме и преодоляваме! Лесно в този живот няма!”, на това ни учи шоколатиера от Пловдов.

МЕЧТАТА, КОЯТО ОСТАВА

“Затворихме нашият магазин, заради пандемията. Тогава бях на кръстопът и много се колебаех дали да продължа. Беше много труден и тежък период. Вложихме толкова много, но пандемията не ни пощади и нас. Всичко изведнъж стана различно и се промени. Колкото и да отказвахме да го приемем и си мислихме, че е за малко, то виж какво стана. Много хора пострадаха, много хора все още са разстърсени, много хора не виждат изход. Аз бях една от тях! Вариантите бяха или да спра, или да продължа! Аз избрах второто, пък каквото ще да става”.

И историята не свършва дотук.

“Може би любовта ми към шоколада надделя и ми даде сили да продължа.
Разбира се аз имам и огромна подкрепа от моите близки и така лека по лека станах, изтупах се и продължих по пътя”.

Днес Дени работи изцяло онлайн. И забърква много нови проекти.

“Поглеждайки назад, мисля, че сме взели правилното решение и сме ограничили загубите до минимум, защото можеше да бъде и много по-зле”.

КОГАТО ИНВЕСТИРАШ В ЛЮБОВ

“Това беше момента, в който клиентите ми показаха, че си заслужава, че трябва да продължа, че си струва. Всяка една усмивка, всяка една мила дума, искрената благодарност на хората, специалните им моменти, в които ме правят съпричастна и съучастник. Всичко това си заслужава и си струва!”.

Някои свои клиенти описва като „chocoholics“ – шокоманиаци. Вярва, че качественият шоколад е здраве, от което всички ние имаме нужда ежедневно. Убедена е, и че не се пълнее от шоколад.

ОТ ШОКОЛАД СЕ СЪЗДАВАТ ПРИЯТЕЛСТВА

“Шоколадовите ми приятелства са много! И аз много се радвам и гордея с тях. Това са много лични, съкровени моменти в живота, в които си разкриваш чувствата, изкарваш на бял свят нещо неизказано, показваш емоция или сбъдваш мечти. Това са вълшебни мигове и аз съм много благодарна на клиентите ми. Сещам се за една незабравима история, от която станах част. Желание, което няма да издвам какво беше, но ставаше въпрос за жена, която заминава в чужбина и скоро няма да се върне…

Четено в момента:  Neterra TV ще излъчва продукцията на The Brave Stories по целия свят

Бяха огромни трепети, в които и аз включително се вълнувах много заедно с клиента. Но най – романтичният участник беше от шоколад… И това е една история от многото, които остават в сърцето ми”.

Днес освен за шоколад Дени мечтае хората да са здрави, не само физически, но и духовно. Да бъдем по-спокойни, да намалим стреса, темпото. “Да успеем най-накрая да я вкараме в ред нашата мила Родина, защото тя е прекрасна.”

Не мечтае да се разширява бизнеса, за да остане бутиков.

“Едно разширение на производството със сигурност би повлияло на качеството на изделията ми, което ще доведе до загуба на моята идентичност. Много често с мои колеги си разменяме бонбони и виждаме как един и същ бонбон има различен нюанс и трептения. Не случайно много белгийски колеги – шоколатиери са запазили и до ден днешен, през поколенията своите малки магазинчета и ателиета, където се е създавала тази шоколадова магия”.

ВДЪХНОВЕНИЕТО НЯМА СРОК НА ГОДНОСТ

“Нищо и никой няма как да убие творчество ми! Конкуренция е хубаво да има, така си сверяваш часовника! Има работа и хляб за всички нас, няма нищо лошо в това да има и друг, който прави нещо подобно, като теб. В крайна сметка всички сме уникални сами по себе си и смятам,че това се усеща и в работата и творчеството ми”.

ЛЮБИМИЯТ ШОКОЛАД НА МАЙСТОРА

“Не мога да кажа кой е най-добрият! Всичко е много относително и зависи от хората, настроение, вкус. Някой път съм по-класическа -млечен шоколад с крем брюле, друг път по екзотична – черен шоколад с юзу (японски плод). Много обичам да създавам шоколадови пралини и бонбони с домашни продукти – например билки, като мащерка, риган, които ние лично сме си ги брали от Балкана. Или от малини и диви ягоди, в двора отгледани…Всичко домашно е по-сладко! В общи линии шоколадът е моят шедьовър!”

“Chocolateria D” може да откриете във Facebook

Беше ли ви интересно?

Оценете тази история

Рейтинг / 5. Гласували

Вашата оценка е важна за нас.

След като харесвате нашите истории...

Последвайте ни в социалните мрежи!